Tandverzorging

Waarom poetsen?

Net zoals bij mensen, is het dagelijks poetsen van de tanden, noodzakelijk om levenslang een gezond gebit te behouden.

Zonder poetsen, stapelt er zich tandplak op ter hoogte van de overgang van tandvlees naar tanden. Plak kan immers niet worden weggespoeld, maar moet mechanisch worden verwijderd. Tandplak is samengesteld uit bacteriën en eiwitten uit speeksel (1 gram tandplak bevat ongeveer 200 miljard bacteriën !). Als u in dit stadium het gebit, onder verdoving, laat schoonmaken, wordt de situatie weer normaal. Als dat niet gebeurt, zal de tandvleesrand gaan zwellen (tandvleesontsteking of gingivitis), waardoor bacteriën ook kunnen gaan groeien onder het tandvlees. Het tandvlees trekt zich terug en de ontsteking kan doordringen tussen tand en tandkas, waarbij uiteindelijk de tanden zullen loskomen (parodontitis). Tandplak, indien niet verwijderd, verhardt tot tandsteen.

Naast verspreiding van bacteriën naar inwendige organen (hart, nieren, lever..), kan vergevorderde parodontitis aanleiding geven tot erge lokale problemen (fistels, kaakfraktuur, tandabces…).

Hoe tanden poetsen?

Hoe jonger men met poetsen begint, hoe gemakkelijker het wordt aanvaard door het dier. Begin met een zachte tandenborstel en laat uw dier wennen aan het manipuleren van de tanden. Koop een geschikte tandpasta (speciaal voor huisdieren) bij uw dierenarts of apotheker ! Tandpasta voor mensen bevat detergenten en smaakstoffen die onaangenaam zijn voor dieren. Bovendien moet die tandpasta worden uitgespoeld na het poetsen omdat ze schadelijk kan zijn voor de maag van uw huisdier.

Wanneer moet een gebitsreiniging bij de dierenarts gebeuren?

Het beste kan u regelmatig de tanden controleren, vooral ter hoogte van de tandvleesboord van de hoektanden en de grote kiezen. Als er tandsteen te zien is (een geel tot bruin hard en ruw laagje), dan is het tijd voor een gebitsreiniging. Een ander belangrijk teken is een vieze mondgeur. Ook als uw dier plots moeilijkheden heeft om te eten, laat u hem best controleren.

Wanneer u bij ons langskomt voor de jaarlijkse vaccinatie, zullen wij ook telkens het gebit van uw huisdier controleren en u vertellen of het al nodig is er iets aan te doen.

Hoe gebeurt een gebitreiniging of detartratie?

Een detartratie gebeurt steeds onder algemene verdoving

Nadat uw dier in slaap is gebracht, starten we met een ultrasone gebitsreiniging. Ook worden eventueel alle loszittende en slechte tanden verwijderd. Omdat er bij het reinigen krasjes worden gemaakt in het tandglazuur, gaan we nadien alle tanden weer glad polijsten.

Na afloop moet u steeds het gebit onderhouden, anders zal dezelfde ingreep één of enkele jaren later opnieuw nodig zijn.

Na onderzoek blijkt zelfs de meest gemotiveerde hondeneigenaar in de helft van de gevallen na 6 maand niet meer regelmatig te poetsen. Daarom is het belangrijk gebruik te maken van allerlei hulpmiddelen ter preventie van tandplakaccumulatie. Dit zijn onder andere de enzymatische kauwstrips, chews en speciale voeding. Hun werking is gebaseerd op een mechanisch reiniging van de tanden.

Opgelet: verwacht geen mirakels van deze producten, niets is zo efficient als poetsen!